Er zijn enkele voorwaarden waaraan het computersysteem moet voldoen om OS Optiek te kunnen gebruiken.
Deze installatiehandleiding is bedoeld voor nieuwe installaties van OS Optiek. Bestaande installaties kunnen eenvoudig vanuit OS Optiek worden bijgewerkt met behulp van de ingebouwde updater.
Intel core i3-processor met minimaal 4GB intern-geheugen.
OS Optiek maakt gebruik van Java. OS Optiek heeft vanaf versie 1.5.0 minimaal versie 1.7 van Java nodig. Controleer de aanwezigheid van de Java runtime-omgeving op elk werkstation waarop u gebruik gaat maken van OS Optiek. Open een DOS-venster en controleer de Java-versie als volgt:
C:\>java -version java version "1.7.0_07" Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_07-b10) Java HotSpot(TM) Client VM (build 23.3-b01, mixed mode, sharing)
Mocht er geen java aanwezig zijn dan kunt u een nieuwe versie downloaden. Ga daarvoor naar http://www.java.com/nl/.
OS Optiek maakt gebruik van de Optiplaza-software voor de koppeling met OCS. Om die software te kunnen gebruiken is de aanwezigheid van een .NET-omgeving op uw systeem vereist.
Door setup.exe uit te voeren start de installatie van OS Optiek.
We beschrijven hier de meest eenvoudige wijze om OS Optiek op meerdere werkstations te kunnen gebruiken. Overleg met uw systeembeheerder voordat u deze installatie gaat uitvoeren Met server bedoelen we het computersysteem waarop de MySQL-database van OS Optiek draait. Met werkstations bedoelen we de computersystemen waarop u gebruik maakt van OS Optiek. Als het nodig is kunt u op de server ook gebruik maken van OS Optiek. Deze optie geniet echter niet onze voorkeur.
Installeer OS Optiek op normale wijze, zoals beschreven in het hoofdstuk 'Installatie OS Optiek'. Standaard zal de installatie uitgevoerd worden in de map 'C:\Program Files\OS Optiek\'.
Laat MySQL draaien als service onder Windows, zodat de database ook opstart bij het opstarten van de server. Open een DOS-venster en voer de volgende stappen uit:
C:\>CD C:\Program Files\OS Optiek\mysql\bin C:\Program Files\OS Optiek\mysql\bin>mysqld.exe -install Service successfully installed.
Maak nu in de map C:\WINDOWS het bestand 'my.ini' aan met daarin de volgende regels:
[mysqld] port=3307 datadir=C:\Program Files\OS Optiek\mysql\data\ basedir=C:\Program Files\OS Optiek\mysql\
Gebruik de toetscombinatie Ctrl-Alt-Del om 'Windows Taakbeheer' te starten en controleer op het tabblad processen of 'mysqld.exe' actief is. Zo ja, stop dit proces door het te selecteren en vervolgens te klikken op 'Proces beëindigen'.
Start nu als volgt de service op:
C:\Program Files\OS Optiek\mysql\bin>NET START MySQL The MySQL service is starting. The MySQL service was started successfully.
Maak een gebruiker aan in MySQL met voldoende rechten om vanaf elk werkstation in het netwerk toegang te krijgen tot de database. Ga als volgt te werk:
C:\Program Files\OS Optiek\mysql\bin>mysql -u root -p –-port=3307 osoptiek Enter password: osoptiek Welcome to the MySQL monitor. Commands end with ; or \g. Your MySQL connection id is 7 to server version: 4.0.21-debug Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the buffer. mysql> GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'osoptiek'@'%' -> IDENTIFIED BY 'osoptiek' WITH GRANT OPTION; Query OK, 0 rows affected (0.13 sec) mysql> quit Bye
Open met een teksteditor (bijvoorbeeld Kladblok) het bestandje 'database.properties' in de map '…OS Optiek\config'.
database.password=osoptiek database.url=jdbc:mysql://x.x.x.x:3307/osoptiek?autoReconnect=true database.username=osoptiek flush.invoices = false flush.period = 0
Wijzig in de 'database.url' de waarde 'localhost' in de hostnaam of het ip-adres van de server. Wijzig de 'database.username' van 'root' naar 'osoptiek'. Sla het bestand op en start OS Optiek om uw instellingen te testen. Mocht OS Optiek niet opstarten,dan verschijnt er na verloop van tijd een foutmelding. Klik op 'Annuleren' en controleer de hierboven beschreven stappen.
Het is niet nodig om OS Optiek op de werkstations te installeren. Een snelkoppeling naar OS Optiek op de server is voldoende.
Deel op de server de programmamap van OS Optiek. Maak vervolgens op de werkstations een Netwerkverbinding aan (bijvoorbeeld O:\) die verwijst naar de gedeelde programmamap van OS Optiek op de server.
Maak op de het bureaublad van de werkstations snelkoppelingen naar OS Optiek. Ga daarvoor naar de server en kopieer de snelkoppelingen die op het bureaublad staan naar de gedeelde programmamap van OS Optiek. Ga vervolgens naar het werkstation en kopieer de snelkoppelingen naar het bureaublad. Klik met de rechter muisknop op de snelkoppeling en kies 'Eigenschappen'. Pas daar het pad aan in het vak 'Beginnen in'. Zie onderstaande afbeelding.
Als een klant aangepaste rapporten heeft dan worden deze gekoppeld via een hard pad, c:\Program Files\OS Optiek\report\XX\XX.XX
Dit gaat fout als er vanaf een werkstation geprint wordt en is op te lossen door c:\Program Files\OS Optiek\ weg te halen.
Verander het rapport onder opties/print dus naar: report\XX\XX.XX
Om in een netwerkomgeving verbinding te kunnen maken met de MySQL-server, is het noodzakelijk om op de machine waar de database draait toegang te verlenen tot mysqld.exe en/of tot de poort waarop de MySQL-server actief is.
Controleer als volgt of u gebruik maakt van de Windows Firewall:
Mocht dit niet het geval zijn, dan maakt u vermoedelijk gebruik van een andere firewall en kunt u de rest van deze instructies met betrekking tot de Windows Firewall overslaan. Indien u wel gebruik maakt van de Windows Firewall, controleer dan of mysqld.exe voorkomt als uitzondering in de lijst van 'Programma's en services' op het tabblad 'Uitzonderingen'. Ga daarvoor als volgt te werk:
Indien dit inderdaad het geval is, dan hebben de werkstations in het netwerk de mogelijkheid om gebruik te maken van de MySQL-server op deze machine en hoeft u verder niets te configureren. Sla de rest van deze instructies over de Windows Firewall over. Indien mysqld(.exe) nog niet als uitzondering voorkomt in de lijst gaat u als volgt te werk:
Versie: 0.4 - Datum: 18 september 2012 - Gewijzigd door: Arthur Buijs
Aanvulling snelkoppeling werkstations, 64-bits OS en Java versie 1.7.
Versie: 0.3 - Datum: 26 augustus 2009 - Gewijzigd door: Arthur Buijs
Nieuw NSIS installatieprogramma
Versie: 0.2.2 - Datum: 5 december 2006 - Gewijzigd door: Arthur Buijs
Kleine correcties en aanvullingen
Versie: 0.2.1 - Datum: 5 mei 2008 - Gewijzigd door: Martijn Vermue
Correctie bestandspaden MySQL
Versie: 0.2.0 - Datum: 5 mei 2008 - Gewijzigd door: Arthur Buijs
Toevoeging netwerkinstallatie
Versie: 0.1.0 - Datum: 5 mei 2008 - Gewijzigd door: Martijn Vermue
Eerste versie
Deze handleiding is steeds in ontwikkeling. Uiteraard doet iedereen zijn/haar uiterste best om deze handleiding zo goed mogelijk te maken. Desondanks is er geen enkele reden om aan te nemen dat de hier aangeboden informatie juist is. Het gebruik van de handleiding is geheel voor eigen risico.
Deze handleiding is Copyright © 2006-2012 van de auteurs zoals hierboven vermeld. Deze handleiding mag gedistribueerd worden en/of gewijzigd onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution License, versie 3.0 of later (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/). Alle handelsmerken in deze handleiding behoren toe aan hun respectievelijke eigenaren.
Heeft u een (schrijf-)fout gevonden, is de uitleg onduidelijk of zijn we iets vergeten uit te leggen? Wij kunnen uw hulp gebruiken bij het uitbreiden en verbeteren van de documentatie van OS Optiek.
Stuur opmerkingen of suggesties naar support@oo2.nl