Kasopmaak en dagafsluiting

Inleiding

Dit document is bedoeld als handleiding voor de dagafsluiting aan het einde van de werkdag. Dit dagelijkse klusje is heel eenvoudig in OS Optiek.

Kaslijst

De kasopmaak kan uitgevoerd worden vanaf ieder willekeurig werkstation.

Start 'OS Optiek Kassa' en ga naar het menu 'Rapportage'. Selecteer onder aan het scherm tabblad 'Kaslijst F4'. Klik indien nodig links onderaan het scherm op de knop 'Vandaag' zodat alleen de gegevens van vandaag getoond worden.

Als het goed is staat er nu in één scherm hoeveel geld er contant ontvangen en uitgegeven is, hoeveel er per pin betaald is en hoeveel geld er via andere betaalwijzen (denk bijvoorbeeld aan zorgvergoedingen) is binnengekomen.

Controle

Tel het kasgeld en controleer of het bedrag overeenkomst met het totaalbedrag (rechtsonder) onder het onderdeel 'Contant'.

Voer de dagafsluiting uit van de pinautomaat. Controleer of het bedrag overeenkomt met het totaalbedrag (rechtsonder) onder het onderdeel 'PIN'.

Afromen

Het geld dat afgestort gaat worden wordt uit de kassa gehaald (afromen). Deze mutatie wordt vastgelegd in OS Optiek zodat de beginstand van de kassa morgen correct wordt weergegeven.

Kies in het startscherm van OS Optiek voor 'Kassamutatie'. Klik op de knop 'Afromen contant' en vul hier het bedrag in dat afgestort gaat worden. Het is mogelijk maar niet noodzakelijk om een bon van deze mutatie af te drukken.

Na de dagafsluiting van de pinautomaat begint deze weer te tellen bij € 0,00. Dit wordt ook vastgelegd in OS Optiek. De werkwijze is exact gelijkt aan het afromen van de kassa (gebruik de knop 'Afromen PIN').

Printen

Uiteraard is het verstandig en ook handig om de kaslijst ook op papier vast te leggen.

Ga opnieuw naar het menu 'Rapportage' en selecteer onder aan het scherm tabblad 'Kaslijst F4'. Klik indien nodig links onderaan het scherm op de knop 'Vandaag' zodat alleen de gegevens van vandaag getoond worden. Klik nu achteraan in de knoppenbalk op de printer en selecteer 'Kaslijst'. Per betaalwijze wordt er een pagina met transacties en mutaties afgedrukt.

Deze handleiding

Document

Versie: 0.1 - Datum: 03-08-2012 - Gewijzigd door: Arthur Buijs
Eerste versie document (concept)

Disclaimer

Deze handleiding is steeds in ontwikkeling. Uiteraard doet iedereen zijn/haar uiterste best om deze handleiding zo goed mogelijk te maken. Desondanks is er geen enkele reden om aan te nemen dat de hier aangeboden informatie juist is. Het gebruik van de handleiding is geheel voor eigen risico.

Copyright

Deze handleiding is Copyright © 2012 van de auteurs zoals hierboven vermeld. Deze handleiding mag gedistribueerd worden en/of gewijzigd onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution License, versie 3.0 of later (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/). Alle handelsmerken in deze handleiding behoren toe aan hun respectievelijke eigenaren.

Opmerkingen / suggesties

Stuur opmerkingen of suggesties naar support@oo2.nl

documentatie/kassaopmaak.txt · Laatst gewijzigd: 2019/06/03 09:08 door admin
chimeric.de = chi`s home Creative Commons License Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0