Koppeling OpenOffice.org

Inleiding

Deze handleiding beschrijft het registreren van de database van OS Optiek in OpenOffice.org. De database van OpenOffice.org (Base) beschikt over een handige assistent voor dit klusje. De data die opgeslagen is in OS Optiek kan gebruikt worden in OpenOffice.org voor bijvoorbeeld het versturen van een direct mailing met een mooie opmaak en afbeeldingen.

OpenOffice.org

OpenOffice.org is een compleet kantoorpakket met applicaties voor o.a. het werken met teksten, rekenbladen, vectortekeningen, presentaties en databases. Qua veelzijdigheid en bediening doet deze set programma's zeker niet onder voor andere pakketten. Net als met OS Optiek mag u deze software altijd en overal zonder beperkingen gebruiken!

Benodigdheden

Een werkende installatie van OS Optiek. Zie: http://www.osoptiek.org

Een werkende installatie van OpenOffice.org. Zie: http://nl.openoffice.org

De JDBC-driver

De JDBC-driver is nodig om vanuit Base (de database-applicatie van OpenOffice.org) een verbinding te kunnen leggen met de database van OS Optiek. De driver wordt meegeleverd met OS Optiek en is terug te vinden in de programmadirectory.

Klassepad instellen

Start OpenOffice.org op (b.v. Writer) en ga naar Extra > Opties en kies bij het onderderdeel OpenOffice.org voor Java.

java

Klik op de knop Klassepad…

klassepad

Kies voor 'Archiefbestand toevoegen…' en blader naar de programmadirectory van OS Optiek en selecteer in de map 'lib' het bestand 'mysql-connector-java-x.x.x-bin.jar'.

Database aanmaken

Opstarten MySQL-database OS Optiek

Uiteraard moet de MySQL-database van OS Optiek draaien voordat u er een verbinding mee kunt maken. Als u OS Optiek opstart, bent u er zeker van dat de database van OS Optiek ook inderdaad actief is. Let daarop elke keer als u in OpenOffice.org gebruik wilt maken van de gegevens uit de OS Optiek-database.

Assistent Database

Start de assistent Database van OpenOffice.org op. Bijvoorbeeld door in OpenOffice.org te kiezen voor Bestand > Nieuw > Database…

assistent stap 1

Kies bij stap 1 van de assistent voor 'Met een bestaande database verbinden' en kies MySQL in de bijbehorende keuzelijst.

assistent stap 2

Kies bij stap 2 voor 'Verbinden met JDBC (Java Database Connectivity)'.

assistent stap 3

Vul bij stap 3 de waarden in zoals die van toepassing zijn op uw database in OS Optiek. We zijn hier uitgegaan van de standaardinstellingen. Dus de naam van de database is 'osoptiek' in kleine letters en zonder spaties. Bij een stand-alone-installatie van OS Optiek kan voor de URL van de server 'localhost' gebruikt worden. Het standaardpoortnummer van de MySQL database van OS Optiek is 3307. De stuurprogrammaklasse is al ingevuld.

assistent stap 3 test

Gebruik de knop 'Testklasse' om de driver te controleren.

assistent stap 4

Vul bij stap 4 de gebruikersnaam in zoals die van toepassing is op uw database van OS Optiek. We maken hier gebruik van de standaard gebruikersnaam 'root' in kleine letters. Voor toegang tot de database is een wachtwoord nodig, dus we zetten een vinkje bij 'Wachtwoord vereist'.

assistent stap 4 test

Als de verbinding tot stand kan worden gebracht zijn alle instellingen correct en kunt u verdergaan naar de laatste stap van de assistent.

assistent stap 5

Klik op 'Voltooien' en sla de database op.

Deze handleiding

Document

Versie: 0.2 - Datum: 14 september 2009 Gewijzigd door: Arthur Buijs
De JDBC-driver is te vinden in de programmadirectory van OS Optiek en enkele kleine aanpassingen in de tekst

Versie: 0.1 - Datum: 3 december 2006 Gewijzigd door: Arthur Buijs
Eerste versie voor publicatie

Disclaimer

Deze handleiding is steeds in ontwikkeling. Uiteraard doet iedereen zijn/haar uiterste best om deze handleiding zo goed mogelijk te maken. Desondanks is er geen enkele reden om aan te nemen dat de hier aangeboden informatie juist is. Het gebruik van de handleiding is geheel voor eigen risico.

Copyright

Deze handleiding is Copyright © 2006-2009 van de auteurs zoals hierboven vermeld. Deze handleiding mag gedistribueerd worden en/of gewijzigd onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution License, versie 3.0 of later (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/). Alle handelsmerken in deze handleiding behoren toe aan hun respectievelijke eigenaren.

Opmerkingen / suggesties

Heeft u een (schrijf-)fout gevonden, is de uitleg onduidelijk of zijn we iets vergeten uit te leggen? Wij kunnen uw hulp gebruiken bij het uitbreiden en verbeteren van de documentatie van OS Optiek.

Stuur opmerkingen of suggesties naar support@oo2.nl

documentatie/openoffice.txt · Laatst gewijzigd: 2019/06/03 09:09 door admin
chimeric.de = chi`s home Creative Commons License Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0