Aanpassing BTW-tarief

Introductie

Het algemene BTW-tarief gaat omhoog van 19% naar 21%. Facturen voor goederen en diensten die geleverd worden op of na 1 oktober 2012 moeten voorzien zijn van het 21% tarief. In OS Optiek moet daarvoor een nieuw BTW-tarief aangemaakt worden (stap 1). Per 1 oktober wordt dit meteen ook het nieuwe tarief dat OS Optiek standaard zou moeten gebruiken voor nieuwe artikelen en diensten (stap 2). Per 1 oktober moet ook het BTW-tarief en indien gewenst de prijs van alle bestaande artikelen gecorrigeerd worden (stap 3).

In deze handleiding wordt uitleg gegeven hoe de gebruiker deze aanpassingen eenvoudig zelf kan uitvoeren.

Deze handleiding is geschreven voor gebruikers van OS Optiek versie 1.5.0 of later. In de update-handleiding wordt uitleg gegeven over het gebruik van de update-functie in OS Optiek. Deze update vereist minimaal Java 1.7.

Stap 1 - Toevoegen 21% tarief

Klik in het menu 'Onderhoud' op het onderdeel 'BTW Tarieven'. Klik op de knop 'Toevoegen' en vul de gegevens in zoals in onderstaande afbeelding. Klik daarna op de knop 'Opslaan'.

btw-percentage toevoegen

Stap 2 - Standaard BTW

Het algemene BTW-tarief moet per 1 oktober omgezet worden naar het tarief van 21%. Ga in OS Optiek naar het menu 'Extra' en kies voor 'Opties…'. Zet op het tabblad 'Boekhouding' het standaard BTW-tarief op 21%.

standaard btw-tarief

Stap 3 - BTW bestaande artikelen

Bestaande artikelen staan met een BTW-tarief van 19% in de voorraad. Het is mogelijk om alleen het BTW-tarief aan te passen en niet de prijzen. Dit kost natuurlijk geld maar voorkomt dat alle artikelen in de winkel opnieuw geprijsd moeten worden. Het is natuurlijk ook mogelijk om zowel het BTW-tarief als de prijs te corrigeren.

In beide gevallen moet u erop bedacht zijn dat er in OS Optiek op het tabblad boekhouding (zie stap 2) een optie is om prijzen af te ronden (naar boven) op hele €uro's.

BTW zonder prijsverhoging

In deze stap wordt alleen het BTW-tarief gecorrigeerd zodat dit automatisch juist op de factuur komt te staan. De verkoopprijzen inclusief BTW blijven ongewijzigd.

Klik in het menu 'Functies' op het onderdeel 'Prijzen aanpassen…'. Vul de gegevens in zoals in onderstaande afbeelding. Klik daarna op de knop 'Uitvoeren'. De prijzen van alle artikelen die een BTW-tarief van 19% hadden zijn nu omgezet naar 21%. Hierbij moet 'Verkoopprijs aanpassen' aangevinkt zijn maar omdat er niets wordt opgegeven in het veldje 'Percentage' blijft de verkoopprijs ongewijzigd.

BTW zonder verkoopprijs

BTW met prijsverhoging

Om zowel het BTW-tarief als de inclusief BTW-prijs van de artikelen te corrigeren moet in het veld 'Percentage' de waarde 1,681 1) ingevuld worden.

BTW incl. verkoopprijs

Deze handleiding

Document

Versie: 1.0 - Datum: 12-09-2012 - Gewijzigd door: Arthur Buijs
Eerste versie document

Disclaimer

Deze handleiding is steeds in ontwikkeling. Uiteraard doet iedereen zijn/haar uiterste best om deze handleiding zo goed mogelijk te maken. Desondanks is er geen enkele reden om aan te nemen dat de hier aangeboden informatie juist is. Het gebruik van de handleiding is geheel voor eigen risico.

Copyright

Deze handleiding is Copyright © 2012 van de auteurs zoals hierboven vermeld. Deze handleiding mag gedistribueerd worden en/of gewijzigd onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution License, versie 3.0 of later (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/). Alle handelsmerken in deze handleiding behoren toe aan hun respectievelijke eigenaren.

Opmerkingen / suggesties

Stuur opmerkingen of suggesties naar support@oo2.nl

1) 1,19 x 1,681 = 1,21
documentatie/prijsaanpassing.txt · Laatst gewijzigd: 2019/06/03 09:08 door admin
chimeric.de = chi`s home Creative Commons License Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0