Bestellen bij Shamir

Inleiding

Het is mogelijk om direct vanuit OS Optiek glazen te bestellen bij Shamir. Uiteraard moet OS Optiek dan wel zo ingesteld worden dat de catalogus van Shamir wordt ingelezen. Daarna is het volledige glasboek van Shamir beschikbaar in OS Optiek. U kunt het juiste glas direct selecteren en bestellen vanuit OS Optiek. Dat spaart tijd en voorkomt fouten als gevolg van overtypen. Ook de bestelstatus van de order is zichtbaar.

Inschakelen glasboek Shamir

Ga naar het tabblad OBS in het menu 'Extra > Opties…'.

Configuratiescherm

Zet een vinkje bij 'Shamir gebruiken'. De 'Installatiedirectory' is reeds ingevuld, die hoeft u normaal gesproken niet te wijzigen. De voorkeursleverancier voor glazen en contactlenzen kunt u nog niet invoeren omdat daarvoor eerst de catalogus moet worden opgehaald.

Vergeet na het invullen van de gegevens niet om op de knop 'Opslaan' te klikken.

Klik op de knop 'Opslaan'. Het Configuratiescherm wordt afgesloten en op de menubalk is er een menu-optie met de naam 'OBS' bijgekomen.

Shamir-catalogus ophalen/bijwerken

Kies in het menu 'OBS' voor 'Catalogus bijwerken…'.

Catalogus

Klik op de knop 'Uitvoeren'. In het venster is de voortgang van het proces te volgen. Na het downloaden zal het glasboek geïnstalleerd worden.

Als dit de eerste keer is dat u de catalogus gaat ophalen, dan zal dit proces wat meer tijd in beslag nemen.

Zodra de tekst 'Installatie afgerond (100%)' op het scherm is verschenen (de knoppen 'Uitvoeren' en 'Reset' zullen weer kleur krijgen) kan het scherm worden gesloten door op de knop 'Sluiten' te klikken.

Leveranciers stellen regelmatig nieuwe versies van hun catalogus beschikbaar. Het is dus raadzaam om de catalogus in OS Optiek up-to-date te houden.

Het is mogelijk om dit proces te automatiseren door OS Optiek periodiek vanuit de taakplanner van uw besturingssysteem op te starten met de optie -ocs update.

Wanneer er problemen zijn met de catalogus is het mogelijk om deze te resetten. Kies in het menu 'OBS' voor 'Catalogus bijwerken…' en klik eerst op de knop Reset en vervolgens op de knop 'Uitvoeren'.

Order aanmaken, klaarzetten en versturen

Order aanmaken

Maak op normale wijze een brilorder aan. Controleer dat OBS op 'ja' staat en selecteer 'Shamir' als glasleverancier. Gebruik de zoekknop naast het veld artikelnummer om direct vanuit het glasboek van Shamir het juiste glas te selecteren. U kunt de getoonde lijst van glazen aanzienlijk inkorten door het type glas en materiaal vooraf te selecteren.

Orders verzenden en ontvangen

Orders die klaarstaan om te versturen kunnen eenvoudig verzonden worden. Kies in het menu 'OBS' voor 'Verzenden en ontvangen…' en klik op de knop 'Uitvoeren'. In het scherm ziet u de namen voorbijkomen van de klanten waarvoor er een order wordt verzonden.

Mocht u ook bestellingen klaar hebben staan voor andere glasleveranciers dan gaan deze bestellingen ook meteen de deur uit.

Bestelstatus controleren in OS Optiek

U kunt de bestelstatus van de order controleren door de order op te vragen in de klantkaart. Daarnaast kunt u ook het overzicht van de brilorders openen. Daar ziet u per order de bestelstatus in de laatste 2 kolommen.

Orders controleren of annuleren op de Shamir website

Na het versturen van uw order krijgt u een e-mail van Shamir met een link naar uw online orderoverzicht. In de e-mail staat wanneer de order daadwerkelijk in productie gaat. Tot die tijd kunt u de order aanpassen of annuleren. U annuleert de order door op het rode kruis achter de orderregel te klikken.

Shamir website

Precal vorm of slijpgegevens toevoegen

Als u glazen met precal of vormslijpen bestelt, dient u een vorm toevoegen aan de order. Voor precal staan er diverse standaard vormen in de bestelsite van Shamir. Shamir biedt een aantal oplossingen voor het toevoegen van vormdata met uw eigen tracer of tekentablet, neem contact op met Shamir voor meer uitleg.

Voorkeursleverancier instellen

Als u brillenglazen of contactlenzen in de meeste gevallen afneemt van één leverancier dan is het handig om deze leverancier in te stellen als 'Voorkeursleverancier' op het tabblad 'OBS' van het 'Configuratiescherm' (menu Extra > Opties…).

Deze handleiding

Document

Versie: 0.1 - Datum: 11-01-2012 - Gewijzigd door: Arthur Buijs
Eerste versie document (concept)

Versie: 0.2 - Datum: 17-01-2012 - Gewijzigd door: John Pater
Toevoeging gebruik website Shamir

Disclaimer

Deze handleiding is steeds in ontwikkeling. Uiteraard doet iedereen zijn/haar uiterste best om deze handleiding zo goed mogelijk te maken. Desondanks is er geen enkele reden om aan te nemen dat de hier aangeboden informatie juist is. Het gebruik van de handleiding is geheel voor eigen risico.

Copyright

Deze handleiding is Copyright © 2012 van de auteurs zoals hierboven vermeld. Deze handleiding mag gedistribueerd worden en/of gewijzigd onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution License, versie 3.0 of later (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/). Alle handelsmerken in deze handleiding behoren toe aan hun respectievelijke eigenaren.

Opmerkingen / suggesties

Stuur opmerkingen of suggesties naar support@oo2.nl

documentatie/shamir.txt · Laatst gewijzigd: 2019/06/03 09:10 door admin
chimeric.de = chi`s home Creative Commons License Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0